Call center: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00 tel: 0264/917office@medstar.ro
Call center: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00 tel: 0264/917office@medstar.ro

Dermatita atopică

Sfatul specialistului: Să înțelegem dermatita atopică

Mâncărimi, usturime, piele uscată, fisuri cutanate – sunt câteva din manifestările eczemei sau dermatitei atopice și care vă pot face viața extrem de neplăcută. Această boală apare atât la copii, cât și la adulți, și este de multe ori confundată cu o iritație banală.

Doamna doctor Daniela Pop-Vornicescu, medic primar dermato-venerologie, vă explică de ce nu trebuie să tratați această dermatită cu indiferență și cum puteți diminua efectele ei neplacute.

Dermatita atopică se produce din cauza sensibilității crescute a organismului la diferite substanțe sau produse care intră în contact cu pielea. Acestea pot fi produse alimentare, păr de animale, acarienii din praful de casă, detergenți, bacterii sau alti alergeni. Pacienții care dezvoltă această boală au o predispoziție genetică pentru ea, pielea acestora fiind uscată, sensibilă și hiperreactivă.

La copii, boala se manifestă cu predilecție în zona articulațiilor (plica cotului, spatele genunchilor sau în partea din față a gleznelor), iar la adulți are tendința de a se dezvolta în zona feței și a trunchiului.

Eczema atopică este o boală cronică, se declanșează în copilărie, după vârsta de trei luni, și în cele mai multe cazuri, intră în remisiune, manifestându-se o dată la câțiva ani sub actiunea unor factori externi. Stresul, poluarea, fumatul pasiv sunt factori care pot înrăutăți această boală, dar acestora li se alătură și alte cauze: folosirea unor cosmetice neadecvate, contactul cu praful sau nisipul, hainele din material sintetic sau din lână, transpirația sau schimbările rapide de temperatură.

Tratamentul dermatitei atopice implică aplicarea, în timpul erupțiilor, de creme/unguente emoliente, respectiv creme/unguente care conțin corticoizi sau alte tratamente imunomodulatorii topice. Acestea tratează leziunile și ajută la hidratarea pielii extrem de uscate. Aplicarea cremelor/unguentelor emoliente este indicată și în perioadele dintre erupții, piela uscată fiind un factor favorizant al declanșării simptomatologiei.

Pentru a reduce numărul erupțiilor este recomandat să evitați contactul cu alergenii. De asemenea:

 faceți dușuri în locul băilor lungi sau limitați timpul de stat în apă fierbinte la 5-10 minute
 folosiți produse cosmetice care nu conțin parfum
 purtați haine din bumbac, nu din lână sau fibre sintetice
 spălați rufele cu detergenți hipoalergeni
 hidratați pielea corpului după baie cu o cremă de corp uleioasă
 mențineți o temperatură scăzută în locuință

De reținut că dermatita atopică nu este o boală contagioasă, ca urmare nu trebuie să vă feriți în a intra în contact cu persoane care suferă din această cauză.

Articole similare