Salmoneloza este o infecție provocată de bacteria Salmonella care trăiește în intestinul oamenilor, animalelor și păsărilor și care se transmite prin fecale. Salmonella se transmite la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate, care ajung să poarte bacteria dacă sunt atinse de mâinile nespălate ale unei persoane infectate care le manevrează.
Orice alimente crude de origine animală, precum carnea, laptele și produsele lactate, ouăle, fructele de mare și anumite fructe și legume pot găzdui bacteria Salmonella. De asemenea, dacă produsele din carne și ouă nu sunt gătite la o temperatură minimă sigură sau dacă fructele și legumele nu sunt bine spălate bacteria Salmonella poate supraviețui și poate îmbolnăvi oamenii.
Pentru a vă feri de salmoneloză, țineți cont de următoarele reguli:
• păstrați curățenia în bucătărie și spălați frecvent suprafețele de lucru (tocătoare, farfurii, blatul de bucătărie etc)
• spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun înainte și după manevrarea alimentelor, după ce folosiți toaleta, schimbați scutece sau atingeți animale
• folosiți prosoape de hârtie pentru curățarea suprafețelor de lucru din bucătărie
• separați în frigider carnea crudă și fructele de mare de alte alimente cumpărate
• nu puneți mâncarea gătită pe o farfurie pe care ați ținut înainte carne crudă sau fructe de mare
• gătiți alimentele la temperaturile minime de siguranță
• refrigerați sau congelați alimentele perisabile, mâncărurile gătite și resturile timp de 2 ore
• nu dezghețați alimentele la temperatura camerei, ci doar în frigider în apă rece
• nu aglomerați frigiderul, ci lăsați-l astfel încât să circule aerul rece pentru a păstra alimentele în siguranță
Zile cu sănătate va dorim!