Call center: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00 tel: 0264/917office@medstar.ro
Call center: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00 tel: 0264/917office@medstar.ro

CONJUNCTIVITE ”DE SEZON”

Deoarece sezonul estival se apropie, vom începe să frecventăm piscinele, ștrandurile, vom începe să folosim aerul condiționat acasă și în mașină.
De ce aceste două aspecte? Legat de ele, aş vrea să vă informez despre două forme de conjunctivite des întâlnite: conjunctivita „de piscină” şi conjunctivita Sicca (uscată).

CONJUNCTIVITA DE PISCINĂ
Apare la circa 8-10 zile după înotul în bazinele publice şi este foarte contagioasă;
Este provocată de un microorganism prezent şi în infecţiile urogenitale (uretrite, cervicite);
Debutează mai întâi la un ochi, iar după aproximativ 15 zile trece şi la celălalt;
Se manifestă prin lăcrimare, usturime, înroşirea puternică a „albului ochiului”(congestie), jenă la lumină (fotofobie), secreţie moderată, inflamarea nedureroasă a ganglionilor din faţa urechii sau de sub mandibulă (adenopatie preauriculară sau submandibulară);
Are şi manifestări generale: digestive, articulare, ce pot fi confundate cu o stare toxică;
Răspunde bine la tratament cu antibiotice cu spectru larg administrate local şi general;
Sub tratament, simptomele subiective dispar după 3-5 săptămâni, iar cele locale după câteva luni;
Nu se produc complicaţii corneene.

CE TREBUIE FĂCUT?
să nu punem nici un fel de comprese pe ochiul cu secreţie;
să ne prezentăm IMEDIAT la medicul OFTALMOLOG şi nu la farmacie sau la medicul de familie. De ce? Pentru că e foarte important să fie stabilit corect diagnosticul; „ochiul roşu”, congestionat poate apare în mai multe boli care necesită tratamente total diferite; această diferenţiere o poate face doar medicul specialist şi numai de la el puteţi primi tratamentul adecvat.

CONJUNCTIVITA SICCA SAU CONJUNCTIVITA USCATĂ

Poate să apară în cazul expunerii prelungite şi repetate la aerul condiţionat sau după perioade repetate de 8-10 ore de lucru la calculator.
Ce se întâmplă de fapt? Lacrimile sunt secretate în mod reflex de glanda lacrimală şi sunt transferate permanent pe suprafaţa ochiului de pleoape, prin clipit. Atunci când ne expunem direct, peste 2 ore la aerul condiţionat, evaporarea lacrimilor este mai accentuată faţă de ritmul de secreţie al lor. Un mecanism asemănător se produce şi în cazul lucrului prelungit la calculator: fiind atenţi la monitor, la lucru, clipim mult mai rar decât în mod normal, drept urmare, lacrimile nu mai sunt transportate de pleoape pe suprafaţa ochiului pentru a-i asigura umiditatea necesară şi acesta are tendinţa de „a se usca”.
În ambele situaţii apare o senzaţie de jenă, de iritaţie, înţepături, parcă clipitul se face cu dificultate şi pleoapele „nu mai alunecă”, ochiul este uşor mai congestionat, fără secreţie. Fenomenele nu sunt alarmante, doar enervante şi persistente. Nu este vorba de o infecţie propriu zisă, în schimb pot să apară mai frecvent complicaţii la nivelul corneei.

CE FACEM?
ne prezentăm la medicul oftalmolog care va pune diagnosticul corect al tipului de conjunctivită – şi de la care vom primi tratamentul corespunzător;
vom evita să ne expunem direct şi repetat la suflul aerului condiţionat (maşină, serviciu, acasă);
dacă serviciul nostru impune un lucru susţinut de 8-10 ore în faţa calculatorului, vom pune în ochi lacrimi artificiale la interval de cca 2 ore, iar seara, înainte de a adormi preparatul sub formă de gel indicat de oftalmolog.

Dr. Rada Orosz
Medic primar oftalmolog

Articole similare