Call center: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00 tel: 0264/917Contact
Call center: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00 tel: 0264/917Contact

Întârzierea în vorbire la copii

Sfatul specialistului: Întârzierea în vorbire la copii

Primele cuvinte spuse de un copil sunt, de regulă, memorabile pentru un părinte. Chiar dacă sunt doar simple asocieri de sunete sau silabe, toată familia ține minte ziua când copilul a spus pentru prima oară ma-ma, pa-pa sau ta-ta. Nu toți copiii vorbesc însă la aceeași vârstă, iar acest lucru stârnește îngrijorare printre părinți.

’’Când este această îngrijorare justificată?’’ și ’’Când trebuie părinții să se adreseze specialistului?’’ sunt întrebări la care răspunde doamna doctor Alexandra Sevastre-Berghian, medic specialist psihiatrie pediatrică.

În primul rând este important să știm că limbajul se referă la totalitatea deprinderilor necesare în procesul de comunicare și include atât vorbirea (exprimarea orală), cât și comunicarea non-verbală (gesturi, mimică). În al doilea rând, fiecare copil își dezvoltă capacitățile lingvistice în ritmul propriu, existând un spectru destul de larg a ceea ce înseamnă ’’normalul’’ în cazul limbajului.

Chiar dacă unii copii tind să vorbească mai târziu decât alții, nu înseamnă automat că au tulburări de comunicare. Limbajul se dezvoltă pe etape de vârstă, iar pentru a stabili că un copil este întârziat în vorbire trebuie urmărită cu atenție evoluția acestuia în funcție de aceste etape.

Astfel, un copil de 6-7 luni trebuie să înceapă să facă asocieri de silabe (da-da, pa-pa, ma-ma), la un an să înțeleagă sensul a 50 de cuvinte și să folosească mici gesturi, iar la un an și jumătate să înceapă să vorbească în propoziții. De asemenea, la 2 ani copilul trebuie să cunoască aproximativ 200-300 de cuvinte și să facă propoziții de 2-3 cuvinte, la 3 ani să stăpânească circa 1.000 de cuvinte și să creeze propoziții cu subiect și predicat, iar la 4 ani să cunoască peste 1.500 de cuvinte, să relateze evenimente recente și să spună o poveste scurtă.

Practic, părinții trebuie să se îngrijoreze și să se adreseze specialistului în cazul în care copilul folosește mai puțin de 10 cuvinte până pe la vârsta de un an și jumătate sau 50 de cuvinte până la 2-2 ½ ani. Întrucât, întârzierea în achiziția limbajului poate fi urmată de dificultăți de scriere, citire, stabilirea cu dificultate a relațiilor interpresonale sau tulburări emoționale, este important să se stabilească un diagnostic cât mai repede.

În cadrul Clinicii Medstar, copilul poate beneficia atât de o consultație oferită de medicul specialist în psihiatria copilului, cât și de o evaluare logopedică.

Articole similare