Știați că….?
În perioada școlară, datorită efortului susținut, cu oboseala intelectuală și fizică se adoptă și se mențin poziții defectuase ore întregi în bancă, poziții adesea incomode.
De asemenea, poziția defectoasă de acasă, de la masa de studiu, favorizează apariția și evoluția nu numai a unor deficiențe caracteristice, ci și a unor deviații ale coloanei vertebrale și a unor deformații ale toracelui.
Perioada adolescenței, cu procesele sale de creștere și dezvoltare accentuate, precum și modificările hormonale pregnante poate favoriza de asemenea, apariția unor atitudini vicioase globale sau parțiale, deformări ale coloanei vertebrale și ale membrelor inferioare.
Postura corectă în bancă:
1. În primul rand, înaltimea scaunului, daca nu și cea a mesei sau a băncii trebuie să fie ajustabilă
2. Spatele sprijinit pe spătarul scaunului, spătar care, ar fi indicat să aibă un suport lombar (pernița, sul din burete) pentru menținerea curburii lombare și scăderea presiunii la acest nivel
3. Sezutul copilului – de asemenea, trebuie să fie lipit de spătarul scaunului
4. Șoldurile, genunchii, gleznele să aiba un unghi de 90º
5. Picioarele, trebuie întotdeauna să aibă sprijin pe podea. Este bine a se evita poziția „picior peste picior”.
6. Coatele trebuie să fie pe masă, îndoite și ele, la un unghi aproximativ de 90º
7. În fața calculatorului, privirea trebuie să cadă pe centrul monitorului (de evitat, aplecarea și proiecția capului inainte)
8. Scaunul, trebuie tras sub masă sau bancă
9. La scris, este permisă o inclinare al trunchiului de maxim 30º;
În toata perioada de studiu se impune ca munca intelectuală să fie compensată prin exerciții fizice sau diferite sporturi, care să tonifice și să asigure dezvoltarea normală a aparatului de susținere și mișcare a corpului.
Pentru mai multe informații despre serviciile medicale pe care le asigurăm, vizitați http://www.medstar.ro/