Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru, rolul său principal fiind acela de a ne proteja de factorii nocivi din mediul înconjurător: razele solare, substanţele chimice, traumatisme, diferite infecţii.
Expunerea indelungata la soare determina imbatranirea pielii prin distrugerea fibrelor de elastina si colagen, cu aparitia ridurilor, modificari de culoare (pete maronii), dar si boli severe, cum este cancerul de piele.
Cancerul de piele este cea mai răspândită formă de cancer. Specialiştii estimează că anual apar 150 de cazuri noi la fiecare 100.000 de locuitori, iar previziunile pe termen lung nu sunt deloc încurajatoare: în ţările industrializate una din două persoane va suferi de această boală.
Expunerea la radiaţiile solare cauzează aproximativ 90% din cazurile de cancer de piele, cel mai periculos fiind melanomul. Acesta apare datorită înmulţirii haotice a melanocitelor şi se răspândeşte uşor în alte organe ale corpului (metastazeaza), punând în pericol viaţa persoanei afectate. Exista mai mulţi factori de risc in apariţia cancerelor de piele. Principalul factor este considerat a fi expunerea excesivă la raze ultraviolete produse de soare sau lampile artificiale (solarul). Persoanele cu ten deschis, cu pistrui, păr blond sau roscat, ochi verzi sau albastri sunt mai sensibile în faţa radiaţiilor solare şi mai predispuse la cancer de piele. Aceste persoane nu prea se bronzeaza, ci mai ales se ard cand se expun la soare. Arsurile solare repetate, în special dacă s-au petrecut în copilărie, vârsta (peste 40 de ani), un istoric familial sau personal de cancer de piele, prezenta unui numar mare de nevi pigmentari („alunite”) reprezinta alti factori predispozanti pentru aparitia unui cancer de piele.
Dintre toate tipurile de cancer, cancerul de piele este cel mai uşor de prevenit.
Exista cateva recomandari de care ar fi bine sa se tina seama:
• Nu este indicata expunerea la soare pe perioade lungi de timp; se recomanda evitarea expunerii in special între orele 10 şi 16. Atunci soarele ajunge la maximul activităţii sale, cantitatea de radiaţii emisă fiind foarte mare. In acest interval este bine ca protectia sa fie realizata cu pălării cu boruri largi, bluze cu mânecă lungă şi pantaloni.
• Indiferent de anotimp, în zilele însorite este recomandată utilizarea cremelor fotoprotectoare pe zonele fotoexpuse (cu factor de protecţie solară – SPF – cel puţin 15-25).
• In zilele calduroase, cand se transpira mult, e bine sa se reaplice crema dupa 3-4 ore; la fel si in cazul bailor la strand sau la mare.
• Nu este recomandata utilizarea solarului.
• E bine sa se evite expunerea la soare in perioadele de tratament cu medicamente care cresc sensibilitatea pielii la lumină (antibiotice, vitamina A, diuretice, retinoizi, medicamente împotriva insomniei).
Este foarte importantă auto-examinarea pielii o dată pe lună şi controlul dermatologic o dată pe an. De asemenea, e bine sa se solicite un consult la medicul de familie sau medicul dermatolog atunci când persoana remarca o schimbare a unei aluniţe existente sau apariţia uneia noi. Exista modificari la nivelul nevilor pigmentari care impun prezentarea la medic, cum ar fi: schimbarea culorii, formei sau mărimii; senzaţia de durere sau mâncărime; sângerarea. Examenul dermatologic al leziunilor pigmentare se realizează cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop. Prin intermediul lui se poate face diferenţa între nevii inofensivi şi cei care pot pune viaţa în pericol. Tratamentul chirurgical efectuat in faze precoce poate oferi vindecarea, dar pentru asta e nevoie de prezentarea la medic de la primele semne ale bolii.
Pentru mai multe detalii click pe link-ul de mai jos:
http://www.youtube.com/watch?v=jauhR_1Fgrw&feature=youtu.be/
NU UITATI: CANCERUL DE PIELE POATE FI PREVENIT SI TRATAT!
Daniela Pop Vornicescu
Medic primar dermato-venerologie, sef de lucrari UMF