Această tulburare de statica apare mai frecvent la fete și are debutul în preajma pubertații, ca urmare a unor modificări hormonale asociate cu o predispoziție moștenită din familie.
În funcție de gradul de curbare al scoliozei, masurată prin unghiul Cobb pe o radiografie de coloană dorso – lombară de fata , avem 4 grade de scolioză :
gr.1: 1-10 grade
gr.2: 11-30 grade
gr.3: 31-50 grade
gr.4: peste50 grade
Factorii predispozanți: pentru scolioza idiopatică, adică fără cauză cunoscută sunt sexul feminin și prezența în familie a deformarii, mai ales pe linie maternă.
Pe de altă parte, scolioza se poate dobândi ca urmare a unor inegalitați de lungime a membrelor inferioare, prin tuberculoza osteo-articulară, tumori, rahitism sau malformații care devin evidente în cursul creșterii în înalțime a copiilor. Aceasta va continua să se dezvolte o dată cu procesul de creștere a vertebrelor, depinzând de momentul în care debutează . O scolioză cu un unghi mic se poate opri în momentul încetării creșterii, o alta cu unghi mare va produce mari inconveniente funcționale și estetice . De aceea sunt necesare un diagnostic precoce și o indicație corectă de tratament.
Aspectul coloanei vertebrale este de încurbare laterală în forma literei S, cu o accentuare a curburii dorsale pe partea convexitații (ghibozitate) și o adâncire a reliefului toracic pe partea concavitații sale. Mușchii suferă un proces de elongare pe partea mai convexă (sunt țn poziție alungită), iar pe partea opusă, un proces de atrofiere și contractare prin neutilizarea lor. De asemenea, în cazul deformarilor mari, organele intratoracice sunt la rândul lor supuse unor fenomene de compresie, ceea ce impiedică buna funcționare a plămânului, cordului și vaselor mari emergente.
De cele mai multe ori scolioza trece neobservată de către părinți. Uneori ei pot observa o ascensionare a unui umăr sau a unui hemibazin, un omoplat mai proeminent sau coastele mai exprimate în față sau în spate, un membru inferior mai scurt ca celalalt. Alteori copiii pot avea dureri de spate sau o tendință de a sta într-un mod care să le permită o mai bună funcționare a corpului. Se poate ca unele obiecte de îmbrăcăminte să puna în evidență ceva anormal sau nepotrivit sau să se considere că e de vina ghiozdanul, greu dus de copil, mereu pe acelați umăr . în aceste cazuri e bine ca parinții să nu rămânî indiferenți și să își admonesteze copiii „ca să stea drept”, mai ales la calculator sau la birou când îsi fac lecțiile, ci să se prezinte la medicul de familie sau la medicul școlar pentru o consultație și apoi la medicul specialist pentru îndrumare la kinetoterapie.
Tratamentul constă în urmatoarele metode :
1. ortopedic prin corset personalizat (la un unghi de 25-40 grade ) purtat atât ziua , cât și noaptea (cam 20 de ore /zi).
2. chirurgical în cazul curburii foarte accentuate (la un unghi mai mare de 40 grade), la care tratamentele ortopedice și de recuperare nu au stopat procesul de curbare a coloanei vertebrale.
3. Totdeauna se asociazî un tratament recuperator prin kinetoterapie specifică, asociată cu alte metode de fizioterapie și masajul coloanei vertebrale pentru pregătirea masei musculare î nainte de kinetoterapie și pentru a calma durerea de spate.
De obicei acest tratament se începe precoce, cât mai curând dupî punerea diagnosticului de scoliozî pentru că îmbunătațeste statica vertebrală, crește suplețea musculaturii paravertebrale, o tonifică și îmbunatățește capacitatea respiratorie, crește rezistența la efortși aduce o mărire a încrederiiîin sine. Indiferent de situație, sunt necesare evaluari clinice repetate la 4-6 luni, în funcție de ritmul de creștere în înalțime a copilului, dar și de alți factori (corectarea scoliozei, persistența durerii, necomplianta la kinetoterapie sau la purtarea corsetului ortopedic).
În cazul în care este vorba de o atitudine scoliotica (scolioza nestrusturatî, reversibilî la flexia coloanei vertebrale), programul de recuperare este singura modalitate de vindecare a acesteia, Kinetoterapia va fi metoda de a preveni reapariția atitudinii scoliotice în cazul persistenței unor rele obiceiuri de ținută, întreținute de hipotonia musculară paravertebrală, de obezitate, sedentarism sau de prea multe ore petrecute în casî sau la școală în fața calculatorului, ori prin neglijență.
Sportul cel mai potrivit din punct de vedere biomecanic este înotul și bineînteles polo.
Profilaxie
– educația sanitară: informarea populației despre existența acestei patologii pediatrice , prin prezentări la școală, consultații periodice la medicul de familie sau la început de an scolar prin medicul școlar sau în mass-media, la ora de dirigenție , în perioadele de vacanța, scoala altfel, în tabere.
– educația pentru mișcare sub toate formele, înca de la o vârsta mica, împreuna cu familia, apoi în cadru organizat, la școală și apoi toată viața, pentru ca miscarea este viața.