Alimentaţia zilnică ne influenţează gândirea, comportamentul și dispoziţia, precum şi capacitatea de a face mişcare, de a ne relaxa și de a dormi. Totodată, aceasta are un impact enorm şi asupra sistemului nostru imunitar.
Care sunt pașii esențiali:
Consumați alimente bogate în vitamina C precum ardei, kiwi, căpşuni, conopidă, citrice, măcriş, roşii, varză, papaya.
Luați mese uşoare, bogate în fructe şi legume cu vitamina A şi C: morcovi, sfeclă roşie, ardei verzi şi roşii, citrice, etc. şi reduceți alimentele bogate în grăsimi, precum carnea grasă de porc, oaie, produse lactate grase, ouă. Acestea fac limfa (principalul sistem de transport al celulelor imunitare) să nu funcţioneze la capacitatea maximă şi astfel nu poate lupta cum se cuvine împotriva virusurilor.
Evitați băuturile alcoolice, ţigările şi locurile în care se fumează, ceaiul negru şi cafeaua. Beți foarte multă apă, ceaiuri din plante şi sucuri naturale pentru a evita deshidratarea.
Stimulați imunitatea cu ajutorul plantelor, ceaiul de gheara-mâţei, ceaiul de echinaceea şi ceaiul de soc. Acestea au un efect benefic asupra organismului şi ajută la recuperarea rapidă. Ceaiul de preferat să se consume cu lămâie, suc proaspăt sau felii, şi o linguriţă de miere dacă doriți mai dulce. Puteți consuma şi echinaceea sub formă de tinctură, câteva picături pe zi(cam 10) sunt suficiente.
Evitați stresul şi activitatea fizică prea intensă, nu trebuie să renunţăm la activitatea fizică dar nici nu trebuie să forţăm organismul. Activitatea fizică contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la eliminarea toxinelor din organism.
Nu uitați de zinc, un antioxidant natural care ajută la păstrarea integrităţii sistemului imunitar. Astfel trebuie să consumați cât mai mult: stridii, carne de vită slabă , carne de porc slabă, crab, cereale integrale, fasole, alune, caju, iaurt, carne de pui.
Vitamina D este, de asemenea, importantă pentru sistemul imunitar. Aceasta este produsă în piele în prezenţa razelor solare. Însă în lunile de toamnă şi iarnă nu producem suficientă vitmina D, având în vedere că ne expunem prea puţin. Alimente bogate în vitamina D: hering, macrou, somon, anşoa, lapte integral de capră și de vacă, ouă, unt, ciuperci.
Seleniul este de asemenea important. Ajută la producerea de anticorpi şi totodată la producerea unei importante enzime antioxidante(glutation-peroxidaza), sursele naturale de seleniu sunt : nuci, seminţe, cereale integrale şi fructe de mare.
Adoptați o atitudine pozitivă şi odihniți-vă suficient!
Nutriționist-Dietetician